Ga naar overzicht

Bestaat er zoiets als een absolute waarheid?

21-12-2017 12:39

Hoe weet ik of alles wat ik om me heen zie niet een droom is? Wat weet ik absoluut, zonder twijfel, helemaal zeker? Is alles wat ik op TV zie ‘waar’? Spreekt de juf of meester altijd de waarheid? Daarover ben ik in gesprek gegaan met groep vijf van de Ichthus. Bovenstaande vragen spelen bij veel jonge kinderen en komen regelmatig dan ook naar voren, en dat in heel veel verschillende vormen.

Verschillende bekende filosofen hebben getracht antwoorden te vinden op deze best wel moeilijke vragen. Plato dacht aan een ideeënwereld, even later bedacht Aristoteles een definitie van ‘waar’ en Descartes trok daarna alles maar weer in twijfel en kwam met “ik denk, dus ik besta’.  Zo hebben in het verleden veel filosofen zich bezig gehouden met dit onderwerp en tot op de dag van vandaag blijft dit veel mensen intrigeren.

Na een uur lang het kritisch denken toegepast te hebben, zijn we er toch gezamenlijk uit gekomen. Zo hebben de kinderen voor zichzelf een absolute waarheid opgeschreven, iets waar dus geen enkele twijfel over mogelijk was volgens hen. En onderstaande is daarvan het resultaat. ;)

Een absolte waarheid? :)