Ilknur is de oprichter van Powerkid en werkzaam als pedagoog en weerbaarheidstrainster. Ik ben geboren en getogen in Ankara, de hoofdstad van Turkije. Ik kwam naar Nederland toen ik 20 jaar was. Ik was erg ambitieus en pakte hier mijn studie verder op.
De intregratie in Nederland was voor mij geen enorme cultuurschok omdat mijn grootouders, die mij hebben grootgebracht, modern en open-minded waren. Toch kwam ik veel interculturele obstakels tegen die ik liever van tevoren had geweten.
Vooral in de culturele waarden liep ik tegen obstakels aan; in perspectieven, in communicatie en in verwachtingen richting elkaar.
Na mijn studies heb ik vele jaren als pedagoog/onderwijsadviseur in een onderwijsondersteunende organisatie gewerkt. Hier heb ik veel trainingen aan onderwijzers, ouders en kinderen gegeven. De laatste jaren geef ik vanuit mijn eigen praktijk, Powerkid, met veel passie weerbaarheidstrainingen aan kinderen.
Als weerbaarheidstrainer kom je in deze snel veranderende wereld meer en meer in aanraking met mensen die uit alle hoeken van de wereld naar Nederland zijn gekomen. Als onderwijsadviseur heb ik veel situaties gezien waarin professionals moeite ondervonden in de omgang met multiculturele kinderen en hun ouders. Dit laat zien dat het steeds belangrijker wordt om aandacht te besteden aan de omgang met mensen met een andere culturele achtergrond.
Effectief intercultureel communiceren kan heel lastig zijn. Je kan je als professional onzeker voelen over hoe je communiceert met mensen van verschillende culturen. Of je vindt het lastig om je bewust te zijn van de culturele nuances.
In mijn training maak ik gebruik van wetenschappelijke inzichten en verschillende modellen. Als trainer probeer ik bewustwording te creƫren bij de cursisten van hun eigen normen en waarden, en de invloed die deze hebben op de ontwikkeling van de vaardigheden als weerbaarheidstrainer.
Culturele bewustwording voor de weerbaarheidstrainer is ontzettend belangrijk. Door je culturele vaardigheden sterker te maken, word je sterker in je communicatie met kinderen en hun ouders van verschillende culturele achtergronden. Je herkent de gedragscodes in lastige situaties, je vergoot je inlevingsvermogen en je wordt je bewust van de verschillen en overeenkomsten tussen je eigen waarden en normen en die van personen uit andere culturen.
Samenvattend, tijdens onze trainingsdag van interculturele communicatie word je bewust van je eigen cultuursensitieve benadering als weerbaarheidstrainer in je communicatie met kinderen uit verschillende culturen. Je leert onder meer hoe je culturele verschillen herkent, sociale codes kunt lezen en hiermee om kunt gaan. Zo maak je als trainer het kind weerbaarder vanuit een interculturele sensitieve benadering!