Filosofische stromingen binnen de Wereld van Sofie

Geen moeilijke termen, geen dikke boeken, maar filosoferen vanuit verwondering. Toch weten we in onze lessen gebruik te maken vijf filosofische stromingen. Deze stromingen vormen de basis voor de lesinvulling en bijbehorende vraagstellingen. Kinderen leren meer over de mens, of er zoiets bestaat als een ideale samenleving of wat nou eigenlijk waar is. We weten, dat klinkt wat zwaar, maar onze docenten nemen je hier graag, op een speelse manier, in mee! Want ingewikkelde dingen kunnen vaak heel simpel uitgelegd worden.

    1. Wijsgerige antropologie

De wijsgerige antropologie probeert antwoord te krijgen op de vraag “wat is de mens?” Wat zijn de kenmerken van een mens, zijn er ook uitzonderingen op de regel, wanneer kun je een mens ook echt ‘mens’ noemen en wat is het verschil tussen mensen en dieren? Dit soort gesprekken leveren vaak de mooiste inzichten op.

  1. Ethiek

Ethiek gaat over de vraag wat je moet doen om een 'goed' leven te leiden. Kinderen vragen zich af hoe ze gelukkig worden, maar ook hoe ze anderen gelukkig maken. Wat is gewenst gedrag? Moet je bijvoorbeeld lief zijn voor anderen, of juist niet? Moet je luisteren naar je ouders als ze zeggen dat je naar bed moet of bepaal je dat zelf? Dit soort vragen staan centraal in de ethiek.

  1. Sociale filosofie

Sociale filosofie behandelt de vraag ‘Hoe kunnen we samenleven?’ Dat kan in de klas zijn, maar dat kan ook breder zijn, bijvoorbeeld: ‘Hoe ziet een perfecte samenleving eruit?’

  1. Metafysica

Metafysica gaat over de vraag wat werkelijkheid is. We leren bijvoorbeeld allemaal klokkijken op school, maar wat is tijd eigenlijk? Bestaat het wel? En kunnen we zelf kiezen hoe we ons‍‍‍‍‍‍‍‍ gedragen of bepa‍‍‍‍‍‍‍‍alt God alles? Dit soort vragen bespreken we binnen de “metafysica”.

  1. Filosofie van de kunst

Filosofie van de kunst behandelt de vraag wat kunst en schoonheid nou eigenlijk zijn, waarom is het ene wel kunst en het ander niet? Is er een centraal begrip waarmee je alle kunst kunt beschrijven? Wat maakt de Mona Lisa zo geliefd en bezit dit kunstwerk een gemeenschappelijke eigenschap waarom we dat als kunst betitelen? Valt over smaak te twisten?

 

Benieuwd naar hoe dit er in praktijk uitziet?